Kort om publikationen

Denne statistik belyser økonomien i den kommunale, den selvstyrede og den statslige sektor samt den samlede sektor for offentlig forvaltning og service i Grønland. Den udarbejdes efter retningslinjerne i de internationale nationalregnskabssystemer, hhv. System of National Accounts 1993 (SNA 93) og Det europæiske nationalregnskabssystem 1995 (ENS 1995). Det sikrer en høj grad af sammenlignelighed med andre lande. Dog er det vigtigt, at sammenligningen sker med lande på nogenlunde samme udviklingstrin. I denne publikation fremstilles udviklingen i Grønlands offentlige finanser gennem perioden 2010-2014.

 

Publikationen er opdelt i tre sektioner, der kan læses samlet eller hver for sig. I kapitel 2-5 belyses økonomien i henholdsvis den samlede offentlige forvaltning og servicesektor, den kommunale sektor, den selvstyrede sektor samt den statslige sektor.

 

Kildemateriale bag statistikken gennemgås i kapitel 6, mens begreber og retningslinjer ifølge de internationale nationalregnskabssystemer gennemgås i kapitel 7. Samtidig gennemgås de tabelopstillinger der anvendes i nærværende publikation, og hvorefter de offentlige udgifter og indtægter opgøres efter reale transaktionstyper (den realøkonomiske fordeling), samt efter formål (funktionel fordeling). I afsnittet om begreber og retningslinjer findes en grundig gennemgang af de to fordelinger bl.a. den nyere funktionelle fordeling COFOG, Classification of Functions of Government.

 

Publikationen afrundes i kapitel 8 med et tabelafsnit. Tabellerne i kapitel 8 er detaljerede udgaver af de mindre oversigter i kapitel 2-5.

 

Detaljerede elektroniske oplysninger om Grønlands offentlige finanser for perioden 1994-2014 findes i Grønlands Statistikbank på hjemmesiden bank.stat.gl.

 

Revisioner i denne publikation

Tallene i denne publikation er revideret i forhold til den seneste publikation. Revisionen skyldes ændringer i regnskabet for Kommuneqarfik Sermersooq i 2009 og 2011. Derudover er der foretaget revision af behandlingen af en række regnskabsposter i 2009-2013.